Info za Srbiju i Makedoniju

Krećemo u petak, 30. 6. 2023. iz Murskog Središća (ugibalište kraj bivše Autobusne stanice) u 20 sati, iz Čakovca (Euro-Unit) u 20.20 sati, iz Varaždina (autobusno ugibalište kraj Spara) u 20.40 sati.

Hitno, a najkasnije do srijede pošaljite Sonji (091/545-7377) putem  vibera, e-maila, SMS-a ili Messengera ili WhatsAppa sljedeće podatke (potreban dokument za granicu): ime i prezime, datum i mjesto rođenja, adresa, putni dokument, broj putnog dokumenta, do kada vrijedi i tko ga je izdao;(broj mobitela – za vodiča). Ako imate poseban režim prehrane (vege, vegan…), i to javite obavezno.

Ostatak novaca (450 €)  pokupit ćemo nakon hrvatsko-srpske granice.

U Srbiji i Makedoniji ćemo mijenjati eure (kolko će vam trebati za osobne potrebe).
Imamo polupansion (doručak i večeru), započinjemo s večerom, za sve ostalo se sami pobrinemo, možemo sa sobom ponijeti neke konzerve, a vjerojatno će biti prilike i na nekim mjestima nešto kupiti. Važno je što treba pripaziti na mobitele i mobilne podatke, budući da Srbija i Makedonija nisu u EU. Vjerujemo da ćemo u većini hotela imati wi-fi.

Uzmite kabanice i jakne, planine su visoke i izazovne, vremenske prilike raznovrsne.  Obavezno se hoda u dugim hlačama (zbog zmija) i sa štapovima.  Zaštita od sunca i kiše obavezna, ponesite 1 ručnik za rezervu, kupaći kostim. Ne zaboravite na lijekove koje koristite i na priručnu prvu pomoć. Javite se vodiču u slučaju nekih zdravstvenih problema. Oni koji prečkaju Pelister i jednu noć spavaju u planini, obavezno trebaju uzeti tanku vreću za spavanje (umjesto posteljine).

Info za prvi dan: Kad nas autobus doveze do doma – najprije idemo na turu, a nakon ture ćemo se smjestiti u dom. Znači treba se planinarski obući, pripremiti mali ruksak za 5-6 sati dugu turu, tako da ne gubimo vrijeme. Uzimamo samo ruksak, štapove i obuvamo gojzerice. Ostale stvari ostaju na autobusu do povratka s ture. Tada ćemo se smjestiti i imati večeru.

Ima nas 46 i dva vozača, imamo još dva mjesta. I to je velika grupa, planinari smo i moramo biti spremni za raznorazne izazove koje će nam tih 9 dana zajedništva donositi iz dana u dan. Molimo vas za toleranciju, strpljenje, pozitivu – jer kako ćemo si sami kreirati i stvarati, tako će nam i biti. Nadamo se da će nam vrijeme poslužiti, da ćemo sve zacrtano realizirati i da ćemo se, na zadovoljstvo sviju, kući se vratiti prepuni lijepih uspomena. Sretno nam bilo!!!

Sa sobom ponesite osobne dokumente, planinsku iskaznicu i zdravstvenu iskaznicu.

Author: Sonja Vršić