O nama

„Tam su ti bregi, tam je i Mura,

tam su ti dobri ljudi…

med njimi buš našel BUNDEKA!“

Planinarsko društvo Bundek- danas

BUNDEK je mozaično društvo koje okuplja 430 članova različitog dobnog uzrasta u rasponu od 1-75 godina, a svojim programom nudi izlete u prirodu, u planine, na rijeke, u špilje i to pješice, biciklom, čamcom, ako treba i padobranom, zmajem… Sve članove koji nam dolaze iz cijelog Međimurja i šire, kao i iz susjedne Slovenije i Mađarske veže ljubav prema prirodi i radost u druženju. U početku smo bili vrlo neobični i čudni gazeći u subotu ili nedjelju u gojzericama i ruksacima prema autobusu ili u neku okolnu šetnju, ali danas smo vrlo prepoznatljivi, stvorili smo pozitivni imidž u gradu i odmah se zna „da to Bundeki pak nekam idu“.

Suradnja s mnogim društvima i ustanovama

Izgradili smo vrlo zdravu i kvalitetnu suradnju s mnogim društvima širom Slovenije i Mađarske, surađujemo sa sličnim udrugama u hrvatskoj dijaspori (Mavrica Lendava, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave, Kulturno društvo iz Narde, Planinarsko društvo iz Lentija, “Meteor” iz Kapošvara…) šireći prijateljstvo i dobrosusjedske odnose, a osobito je razvijena suradnja s planinarskim i ekološkim udrugama na području Županije (Nobilis, PD Prelog, HPD Međimurje, HGSS Stanica Čakovec)… Surađujemo s mnogim udrugama napodručju Grada, osobito s Društvom žena, USR Sport za sve, ŠRD Mura, LD Zec, DVD Mursko Središće, KUD Mura… PD Bundek je društvo koje okuplja građane raznih zanimanja, od zidara do doktora znanosti, društvo koje uvelike brine o popularizaciji zdravog življenja. Trećinu članstva čine osnovnoškolci i srednjoškolci okojima se vodi posebna briga jer je Društvo vrlo rano spoznalo vrijednost organizacije slobodnog vremena mladih na kvalitetan način kako bi doprinjeli sveukupnim preventivnim aktivnostima lokalne sredine i šire zajednice. Redovito smo uključeni u razne aktivnosti u OŠ Mursko Središće, a sve više surađujemo s dječjim vrtićima.

Vincekov pohod – najveće planinarsko okupljanje

Ono po čemu smo se posebno istaknuli je kontinuirana i svake godine sve veća, uspješnija i kvalitetnija organizacija Vincekovog pohoda. Pohod je poznat diljem Hrvatske, mnogi planinari prepoznaju ga kao najveće planinarsko okupljanje u Hrvatskoj, gosti nam se vraćaju iz godine u godinu pa smatramo da je to dobra promocija za naš Grad ali i našu Županiju i njezine turističke i gospodarske potencijale. Vincekov je pohod uvršten u nacionalno službeno glasilo Hrvatski planinar. U samoj organizaciji pripomaže nam mnogo sponzora, ali i mnoge udruge grada, a sve to da se gostima pokaže djelić međimurskog srca, otovrenog i prijateljskog.

Od ostalih tradicionalnih pohoda organiziramo Silvestrov pohod prijateljstva (zajedno sa PD Lendava), Zimski pohod na Raduhu (sa HPD Međimurje), Puni mjesec na Ivanščici (s ostalim međimurskim planinarskim društvima) te pohod na izvor rijeke Mure. Članovi Društva uzorni su građani koji na razne načine doprinose razvoju i promociji svoga kraja, imamo velikih potencijala, mnogo dobre volje, sve radimo na principu volonterizma što nas čini jednom vrlo zdravom, jedrom, ambicioznom udrugom koja zna što hoće i kako doći do kvalitetnih rezultata za dobrobit šire društvene zajednice. I ova monografija je zapravo primjer tog rada jer su je timski radili članovi Bundeka.

Bundeki – „poklisari našeg malog Međimurja“

Završili bi riječima bivšeg gradonačelnika R. Klennerta kojima je opisao naš rad u prijedlogu za Županijsku nagradu “Zrinski”: Planinari našega Grada (iako baš nemamo u blizini nekih visokih planina) na ponos su svima nama, oni su poklisari našeg malog Međimurja svugdje kamo kroče, mislim da su zbog svog velikog srca za Međimurje jedna od najvećih udruga našega kraja…“

Od  godišnje skupštine PD Bundek održane 21. veljače 2014. izabrani su novi (stari) članovi Izvršnog odbora koji još uvijek obnašaju svoje dužnosti: predsjednica Sonja Vršić, dopredsjednik Renato Pahor, tajnica Nevenka Ribarić, blagajnik Stanko Nemec, i Mladen Mavrin, član. Članovi Nadzornog odbora: Josip Hrešć(predsjednik) te Zlatko Mihocek i Đuro Kugelman, članovi Suda časti: Branka Beuk (predsjednica), Ana Bajsić i Bojana Balaž (članice).