Viki i Stipe u Međimurju, 1. travnja 2023.

Danas je bio veliki dan za međimurske planinare, praznik za planinarsku dušu.
Mogli smo uživati u predivnom prijateljstvu slovensko-hrvatskog alpskog tandema Vikija Grošelja i Stipe Božića. Izložbu o njihovim susretima, usponima, doživljajima postavila je ekipa iz Planinskog muzeja iz Mojstrane na čelu s autoricom Sašom Mesec, a zidove Scheierice ispunile su fotografije Bademe Križnik, poznate međimurske “himalajke”. Ona je zajedno s Krunom Vargom zaslužna što je legendarni dvojac došao u naše Međimurje. Hvala im na tome, a hvala i županu Matiji
Posavcu koji je podržao njihovu ideju i omogućio realizaciju.
Susret je uveličao nepalski konzul iz Ljubljane Aswin Schresta i Mario Celinić (popeo najviše vrhove svih kontinenata), a promenjivo vrijeme svojim je dolaskom najavio i Zoran Vakula. Nakon otvorenja izložbe Stipe i Viki su nas u svom predavanju odveli na fantastično putovanje kroz 50-godišnji vremeplov njihovog penjačkog prijateljstva. Od prvih vojničkih uspona pa sve do današnjeg susreta na kojem su se vrhunski nadopunjavali svatko od nas mogao je osjetiti njihovu zajedničku snagu, jedinstvenu i najdugotrajniju u penjačkom svijetu.
Vjerujem da su naša planinarska srca ispunjena, a izložba neka iz najsjevernijeg kraja Hrvatske krene na putovanje. Vrijedi je pogledati! Nama Međimurcima bila je iznimna čast svjedočiti fantastičnom prijateljstvu koje su danas Viki i Stipe podijelili s nama. Hvala Stipe, hvala Viki! Hvala i svima koji su svojim dolaskom obogatili ovaj susret!

Author: Sonja Vršić