S Marijom Celinićem na krovu svijeta

   

 

 

U petak 4. ožujka u CZK „Rudar“ Mario Celinić, 6. Hrvat na najvišem vrhu na Zemlji, svojom je dojmljivom, toplom i nadasve iskrenom pričom vodio posjetitelje najvišim vrhovima kontinenata, ispričao o svojim snovima i ciljevima, željama, preprekama, padovima i usponima. Kulminirao je vrlo dramatičnom ispoviješću o usponu na 8848 metara visoku Chomolungmu (tibetanski), Sagarmatha (nepalski) – „Svetu majku“, „Majku zemlju“, ali u svakom slučaju „Svetu planinu“.

Posjetitelji su imali priliku penjati se na Mt. Everest,  ići s njim korak po korak, strepiti, boriti se s virusom, s iscrpljenošću, ali i veseliti se i biti dio novog velikog uspjeha jednog hrabrog i motiviranog čovjeka. Mario Celinić je sportaš cijelog života, bavi se mnogim sportovima, ali mu je planinarenje nešto posebno, kao da je sumiralo dobrobiti sportova u jednu cjelinu: dobro druženje, testiranje fizičke i psihičke izdržljivosti, timski rad, uživanje, putovanje, upoznavanje drugih kultura…

Njegovo predavanje „Srce kao Everest“ potvrđuje ga kao humanitarca koji svojim nesebičnim radom pripomaže drugima, pa je tako sav dobrovoljni prilog od predavanja namijenjen za edukativno-planinarski izlet za Udrugu udomitelja djece Međimurja.  Grad M. Središće prepoznao je vrijednost takvog projekta pa se i on pridružio toj akciji donirajući novac za prijevoz na jedan takav izlet.

Marijo Celinić sa sobom ima velikih planova i na dobrom je putu da ih sve ostvari što mu i mi od srca želimo te se nadamo da će biti redoviti gost Bundekovih zimskih predavanja, ali i suorganizator nekih planinarskih tura. (SV)

Author: Sonja Vršić