1. Visokogorska planinarska škola PD Bundek Mursko Središće

S obzirom da imamo dobre volje, iskustva i mogućnosti, kao i dovoljan broj kvalificiranih vodiča potrebnih standarda, razmišljamo o pokretanju 1. VISOKOGORSKE PLANINARSKE ŠKOLE PD BUNDEK po planu i programu više planinarske škole Hrvatskog planinarskog saveza. Plan i program je vrlo zahtjevan i opširan, posebno po pitanju planinarskih tura i vještina. Po završetku škole uz uspješno položen ispit, dobivala bi se diploma Hrvatskog planinarskog saveza.

Za upis u školu potrebno je zadovoljiti više uvjeta:

 1. članstvo u nekoj planinarskoj udruzi s markicom HPS-a za 2022. godinu
 2. završena Opća planinarska škola sa diplomom Hrvatskog planinarskog saveza
 3. iskustvo stečeno sudjelovanjem na planinarskim izletima i pohodima
 4. poznavanje osnovnih planinarskih znanja i vještina (provjerava se prije upisa)
 5. navršena 21. godina života
 6. uplata školarine (pokrivanje troškova izleta i pohoda potrebnih za završetak škole)

Visokogorska planinarska škola pokriva 3 nastavne cjeline: Zimsko planinarenje, planinarenje po osiguranim planinarskim putovima i planinarenje u visokim planinama.

Škola treba sadržavati najmanje šest organiziranih planinarskih tura, od čega:

 1. barem dvije višednevne ture s noćenjem u planini (dom, kuća, sklonište, šator ili slično)
 2. barem dvije ture po sniježnom terenu
 3. barem dvije ture po osiguranom planinarskom putu (ferati) težine B (umjereno teško) ili C (teško)
 4. barem dvije ture s planinarskim usponima na visine više od 3000 metara
 5. barem jedan dan na ledenjačkom terenu

Od tema koje se praktično obrađuju izdvajamo: planinarenje po snijegu ili smrznutoj podlozi, kretanje pomoću dereza i cepina, kretanje s krpljama, orijentacija u zimskim uvjetima, ispitivanje kvalitete snijega, prelazak lavinski izloženog područja, spašavanje u zimskim uvjetima, izrada bivka u snijegu, sidrišta u zimskim uvjetima, korištenje zaštitne opreme na osiguranim putovima, planinarenje po osiguranim putovima, postupak u incidentnim situacijama na osiguranom putu, kretanje u ledenjačkom navezu, spašavanja iz ledenjačke pukotine, planinarenje u visokom gorju…

Škola traje od tri do šest mjeseci, iznimno se može produžiti do godinu dana. Treba uzeti u obzir potrebnu opremu i troškove izleta s obzirom na uvjete koje moraju zadovoljiti koji s obzirom da treba ići u Sloveniju i Austriju da se zadovolje svi uvjeti i nisu baš mali…

Pa, ako ste se prepoznali u svemu ovome i apsolutno ste sigurni da zadovoljavate sve uvjete, možete se prijaviti na link ispod teksta, prijave nisu obvezujuće, ovo je samo anketa da vidimo da li postoji interes za ovakvu školu.

Author: admin