Bundeki na Kleku sudjelovali na proslavi 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

U subotu 13. travnja organizirano je središnja akcija HPS-a – uspon na Klek kako bi se prisjetili povijesnog susreta iz 1874. godine u Ogulinu kada su Johannes Frishauf, Budi Budisavljević i Vladimir Mažuranić prigodom uspona na Klek predložili da se osnuje planinarska organizacija. Nedugo potom u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe sa svojom planinarskom organizacijom.

Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i pokrovitelj obilježavanja 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Nakon pozdravnih riječi HGSS je u blizini planinarskog doma prikazao atraktivnu pokaznu vježbu uz sudjelovanje helikoptera HV.

Ponosni na tradiciju planinarstva i PD Bundek je organizirao izlet u Ogulin s usponom na Klek, a sudjelovalo je 50-ak članova.  Dan je bio fantastičan, moglo se uživati u druženju, predivnoj ozelenjeloj prirodi i brojnim susretima s planinarima iz cijele Hrvatske i šire. Bundeki su nakon uspješnog uspona do vrha (iako je bila velika gužva) i silaska do mjesta Bjelsko (gdje ih je dočekala prava veselica, ples, besplatan gulaš) u  Ogulinu razgledali Alpinističku zbirku Zavičajnog muzeja.

Blago izmoreni, okupani suncem, ispunjeni brojnim susretima, zagrljajima, pozdravima- krenuli su prema Međimurju razmišljajući što će im donijeti neki novi planinarski izlet.

 

 

Author: Sonja Vršić