Međimurski planinarski put

Međimurski planinarski put (MPP) je osnovalo HPD “Železna gora” još 1987. godine i održavalo ga sve do 2016. godine kada revitalizaciju i održavanje preuzima PD “Bundek” Mursko Središće.

MPP je planinarska obilaznica linijskog tipa i ukupne je duljine 26,5 km, a za prolazak je potrebno 7-8 sati ne računajući vrijeme utrošeno za odmore. Prolazi kroz međimurske gorice, pobrđe bez nekog višeg, istaknutijeg vrha, koje je nastavak slovenskih gorica, a najčešće je zvano Gornje Međimurje. Najvišim vrhom smatran je Mohokos (344 m) u naselju Vučetinec. Taj dugogodišnji netočan podatak demantiran je mjerenjem GNSS RTK metodom 2015. godine, kada je izmjerena njegova visina od 343,58 m, a kao najviši vrh Međimurja izmjeren je Cimermanov brijeg sa 345,03 m i nalazi se 500 metara sjeverozapadno od Mohokosa, na privatnom posjedu u naselju Dragoslavec.

Mohokos je, doduše, zbog tradicije i dostupnosti ostao i dalje “najviši planinarski vrh” Međimurja koji je u svakom trenutku dostupan svima (op. a.).

Mohokos je također i kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice (KT HPO 3.1.), kao i obilaznice “Najviši vrhovi hrvatskih županija” i Zagorskog planinarskog puta (ZPP).

Obilaznica započinje u centru Čakovca na Trgu Republike, glavnom gradskom trgu. Prolazi pokraj starog grada Zrinskih pa kroz naselja i preko brežuljaka povezuje prirodne ljepote te kulturne i turističke znamenitosti i osobitosti Gornjeg Međimurja.

Na putu su vidikovci s kojih se mogu vidjeti hrvatske planine: Kalnik, Ivanščica, Strahinjščica, Ravna Gora, Maceljsko gorje, te planine triju okolnih država: u Sloveniji Donačka gora, Boč, Kamniško-Savinjske Alpe, Pohorje, u Austriji Koralpe, a na istoku mađarski brežuljci.

MPP završava u naselju Štrigova. Taj je smjer opisan u Dnevniku MPP-a, no moguć je naravno i prolazak u suprotnom smjeru.

Prema predaji, prvu vinovu lozu su na međimurskim brežuljcima posadili stari Rimljani. Prirodno je stoga da je simbolički zaštitni znak tog vinorodnog predjela danas Međimurska vinska cesta – najbolji originalni turistički proizvod kontinentalne Hrvatske 2007. godine. Na njoj deseci vinara nude vrhunska vina, među najboljima u Hrvatskoj, od uroda vlastitih vinograda. Tridesetak kušaonica i vinskih podruma uklopljenih u pejzaž briježnog dijela Međimurja, svakodnevno su ciljna točka brojnih posjetitelja iz zemlje i svijeta, mjesto privatnih i poslovnih okupljanja. MPP na više mjesta presijeca vinsku cestu i prolazi blizu nekih kušaonica vina.