Matija Krznar: Od Međimurja do Himalaje, 7. veljače 2024.

Matija je u tri godine planinarskog iskustva kročio na vrhove od kojih i dugogodišnjem planinaru zastane dah. U srcu topao, u mišicama snažan, u glavi izdržljiv – sve su to uvjeti bez kojih se ne može ni pomisliti da bi takvi vrhovi bili dostižni. Ipak, Matija je sve to spojio u sinergiju čiji je rezultat bio dobitna kombinacija za najfotogeničniju planinu Himalaje – Ama Dablam.

Strast prema planinama i osvajanju sve viših vrhova postali su njegov novi osobni projekt – Mountains of my life.

Rođeni Međimurac – iz Domašinca, živi i radi u Zagrebu, svoj je planinarski put započeo Dinarom,  s Bad Company ekipom HPD „Međimurje“ odlazio je na neke bliže i dalje alpske vrhove. Ubrzo su mu se ukazivali sve veći i jači planinarski izazovi. Nakon Mont Blanca za koji kaže da je vrlo naporan i test za neke tehnički i kondicijski zahtjevnije vrhove, Matija odlazi na Aconcagvu, najviši vrh Sj. i Južne Amerike, švicarske četritisućake  te mnoge druge.

Na predavanju u CZK „Rudar“ 7. 2. 2024. Matija je pred 90-ak gledatelja, članova obitelji, prijatelja, planinara, predstavio svoj planinarski put koji je finalizirao pripremom i samom realizacijom do sad najvećeg svog planinarskog projekta- usponom na Ama Dablam, vrh od 6812 m koji se nalazi u centralnom dijelu područja Kumbu i nezaobilazna je vizura na treku do Mt. Everesta, u Himalaji u Nepalu.

Biti u društvu te planine velika je privilegija, a stajati na njezinom vrhu pothvat kojem se samo možemo nakloniti.

Matija je vrlo motivirano  vodio publiku prostranstvima svojih planina na kojima se pripremao, a kulminirao usponom na vrh Ama Dablama. Svi su nazočni s njim gazili i uzdizali se prema vrhu, prolazili tehnički zahtjevnim dijelovima od kojih zastaje dah kako bi ponosno kročili na sam vrh s kojeg je pogled zastajao na brojnim osamtisućacima. Osim uživanja u himalajskim vizurama, Matija je govorio o intenzivnoj kondicijskoj pripremi, prehrani, opremi, aklimatizaciji, financijskim izdacima, o promišljanjima u trenucima kad te zahtjevnost i izazovi stavljaju u kušnju, o budućim i novim pothvatima, o predivnoj ljudskoj niti koju čini obitelj i prijatelji.

Bilo je i dosta upita publike koja ga zainteresirano pratila, a Matija je bio pripremljen pa i neke nagradio fotografijama – posterima planina. Matija je autor knjige „Putnik kroz visine“ koja uskoro izlazi iz tiska pa se nadamo da će još koji put biti Bundekov gost (vjerujemo da će to u doglednoj budućnosti  biti i neki osamtisućak). Do  tada možete popratiti njegovu stranicu: https:matijakrznar.com te doživjeti iskustvo ekspedicije i popeti se u svijet spektakularnih svjetskih planina čitajući njegove zapise s planinarenja.

Sretno, Matija! Vodit ćemo se tvojom spoznajom da život možemo mijenjati odlukama, svojom energijom i poduhvatima. Želimo ti još mnogo, mnogo ispravnih, izazovnih i pametnih odluka i poduhvata, mnogo strasti i užitaka u planinama! (SV)

 

Author: Sonja Vršić