Bundeki na devetodnevnoj srpsko-makedonskoj planinarskoj avanturi

Početkom srpnja, točnije od 30. 6. do 9. 7. 2023. članovi PD „Bundek“ u suradnji s PD „Lendava“ organizirali su  planinarsko-turistički višednevni izlet povodom 25 godina postojanja.

Midžor, najviši vrh Srbije

Rano ujutro 1. 7. 2023. 46 planinara sretno je stiglo na Staru planinu s ciljem da se popnu na Midžor (2168 mnv). Midžor je najviši vrh srpskog dijela Stare planine i najviši vrh Srbije te je prirodna granica između Srbije i Bugarske. Planinari su hodali predivnim travnatim padinama prepunim planinskog cvijeća i uživali u ljepoti dana, u vidicima te prirodnoj cvjetnoj aromaterapiji. Jedna je skupina prošla slikoviti vrh istoimenog prirodnog rezervata Babin zub, stjenoviti vrh na 1780 mnv, na koji se nastavljaju skijaške staze. Vrh je zanimljiv i zbog svog slikovitog naziva koji je bio inspiracija za mnoge priče u kojima je centralni lik starica koja je ostala bez zuba zato što Turcima nije odala hajdučke tajne.  Za Midžor je bilo potrebno 16 km u nogama i preko 800 visinskih metara.

Titov vrh, najviši vrh Šar planine

Nakon Stare planine preselili su se u Makedoniju, najprije obišli Skopje i poznati kanjon Matku, a zatim nastavili prema Šar planini, točnije Popovoj Šapki,  poznatom skijalištu, 20-ak km udaljenom od Tetova. Taj ski centar bio im je polazna točka za uspon na najviši vrh Šar planine – Titov vrh, visok 2747 m. Nepregledne travnate padine nudile su vidike na brojne okolne dvatisućake kojih je u tom području 30-ak. Vrh nije tehnički zahtjevan, ali je trebala dobra kondicija kako bi 24 km i oko 1500 visinskih metara mogli savladati.

Za Golemi Korab trebat će im druga prilika

Nakon uspješnog uspona premjestili su se u Trnovu koje se nalazi u Nacionalnom parku Mavrovo. Usput su obišli manastir Sveti Jovan Bigorski i samo Mavrovsko jezero. Nažalost, uspon na najviši vrh Makedonije Golemi Korab trebali su otkazati zbog loše vremenske prognoze i nestabilnih frontalnih poremećaja. Vrijeme su prikratili usponima do planinskih sela u okolici i upoznavanju tamošnje autohtone kulture.

Biljana platno beleše – Ohrid

Peti dan bio je rezerviran za turistički obilazak Ohrida i vožnju jezerom te premještanje u NP Pelister. Usput su razgledali Vevčanske izvore, najveće bogatstvo „Vevčanske Republike“. Odsjeli su u ski hotelu Molika na 1400 mnv koji im je bio polazna točka za vrh Pelister ili za okolne vidikovce.

Prtečkanje Pelistera u dva dana ili planinarenje okolnim vidikovcima ponad Bitole

Sljedeće jutro jedna je ekipa od 17 planinara krenuli na Pelister, 2601 mnv. Plan je bio doći na vrh, spustiti se na Veliko jezero do pl. doma te sljedeće jutro krenuti prema Prespanskom jezeru gdje će ih dočekati ostali planinari koji će vrijeme iskoristiti za laganije planinarenje, obilazak Bitole i kupanje na jezeru. Plan se i ostvario, a za samo prečkanje Pelistera trabalo je u dva dana proći 31 km i oko 1300 visinskih metara i toliko spuštanja.  Nakon dvodnevnog planinarenja, ugodno je bilo kupanje u Prespanskom jezeru s pogledom na Pelister ili na albanske i grčke planine.

Planinarski ture time su završile, ostvarili su 3/4 planiranih planinarskih vrhova što je izuzetno dobro jer su ostali vodiči pričali da do tog termina većinu vrhova ove godine nisu mogli voditi i  ostvariti zbog izuzetno nepogodnih vremenskih uvjeta.

Sandžak – ugodno iznenađenje

Pretposljednji dan preselili su se u Sandžak u Srbiju. Usput, u vožnji, uživali su u ljepotama Kopaonika, Zelengore te se smjestili u Sjenicu. Nažalost, kanjon Uvac nisu stigli razgledati pa su večer iskoristili za obilazak mjesta. Iznenadili su se važnim podacima o tom mjestu za koje većina nikad nije ni čula. Prvi su u Europi po najniže izmjerenoj temperaturi, – 39, treći u Europi po natalitetu te su se kandidirali za Ginessovu knjigu rekorda s najtežim konjem.  Sve su to zanimljivi štikleci koje ljudi pamte i koji im uz fantastično gostoprimstvo i prirodno bogatstvo vraća gosta natrag.

Drvengrad i Šarganska osmica za zadnji dan

Posljednji su dan otišli preko Zlatibora u Nacionalni park planine Tara, obišli Drvengrad Emira Kusturice te se provozali Šarganskom osmicom, vlakom koji vozi preko 10 mostova i vijadukata i 22 tunela na dužini od 9 km te savladava 300 visinskih metara. Vlak su nakon 2,5 sata vožnje zamijenili vožnjom prema Međimurju kamo su stigli oko pola noći.

Summary

I tako je brzo prošlo „potepanje“ po srpskim i makedonskim planinskim predjelima.  Vrijeme im je u većoj mjeri poslužilo, bilo je lakših i težih tura, smještaj je bio odličan, a hrana izuzetna. Neke su planirane turističke destinacije ostavljene za sljedeći put kao i Golemi Korab, ali su ostvarene neke neplanirane destinacije pa su svi sudionici izuzetno zadovoljni.

Nakon mnogobrojnih tura po okolnim državama, Srbija i Makedonija mnogima su bile neostvaren planinarski san… koji se s dobrom voljom, u dobrom društvu i ponešto truda uspješno ostvario. Vodiči Jovan, Goran  i Sonja uspješno su odradili svoj zadatak i tako ostalima omogućili da dožive pravu srpsko-makedonsku pustolovinu. (SV)

Čestitke svima!!!

Author: Sonja Vršić